pondělí 24. prosince 2007

F. A. Hayek

Proč je Evropská unie nedemokratická? Jedním z důvodů je její velikost; další je obrovská byrokracie, která kolem ní vyrostla. Jak napsal F. A. Hayek v Cestě do otroctví:

"Ze všeho nejméně je možné zachovat demokracii, nebo podporovat její růst, pokud všechna moc a většina rozhodnutí spočívá na organizaci, která je příliš velká na to, aby jí obyčejný člověk přehlédl nebo pochopil. Demokracie nikdy nefungovala dobře bez velké míry lokální samosprávy a zajištění politického vzdělávání pro lidi obecně, stejně jako pro jejich budoucí vůdce.

Zodpovědnost lze praktikovat a lze se jí naučit pouze v záležitostech, které jsou lidem dobře známé, tam, kde existuje povědomí o svém sousedovi, spíše než když činy řídí nějaká teoretická znalost potřeb druhých, tam, kde se obyčejní lidé mohou skutečně podílet na veřejných záležitostech, protože ty se týkají světa, který znají.

Kde se rozměr politických opatření stává tak velkým, že nutné znalosti jsou výsadou byrokracie, kreativní impulsy jednotlivce nutně ochabují".

Žádné komentáře: