úterý 27. listopadu 2007

Byrokracie a kanceláře

Kolik potřebuje úředník pracovní plochy? Kolik tato pracovní plocha stojí? Co dělá stát s nepotřebnými kancelářemi? Pokusili jsme se nad těmito otázkami zamyslet a zpracovali jsme dokument „Centrální správa nemovitostí“.
Jsem přesvědčen, že by stát měl přemýšlet o efektivním využití kancelářských ploch a vystěhovat úřady mimo historické centrum. Neexistuje jediný důvod, proč například Ministerstvo pro místní rozvoj musí sídlit na Staroměstském náměstí. Ten důvod nenajdete ani u ostatních velkých úřadů v centru Prahy.
Konzervativní odhad úspor z rozsahu a přímých mzdových a personálních úspor, který vychází z dat o počtu pracovníků ve veřejném sektoru a z nákladů na veškeré komodity a služby nakupované veřejným sektorem v souvislosti se správou a udržováním nemovitostí činí dle našich výpočtů asi 7,5 miliardy korun ročně. Předpoklady optimistického scénáře pak vedou až k úsporám ve výši 12 miliard korun ročně. Hospodaření s nemovitostmi státu vykazuje všechny znaky nesystémovosti a nehospodárnosti. Reforma této části činnosti státu nabízí nejen úspory ve výdajové části rozpočtu (7,5-12 miliard), ale i potenciální dodatečné příjmy. Reálnost těchto úspor i příjmů potvrzují prověřené zkušenosti ze zahraničí (viz. uvedený dokument).

Dělají to jiní, proč by to nemohl dělat stát?
ČSOB prodala budovy v centru a postavila si nové administrativní centrum. Jen na samotné transakci "prodej, nákup pozemku a stavba" vydělala banka 500 mil. Kč a ročně uspoří 50% současných nákladů na správu kancelářské plochy.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pane Kožušníku, až so odstěhujete z Thunovské, do nějaké levnější části města, pak budou Vaš články znít věrohodně.

Edvard Kožušník řekl(a)...

Nejste Vy náhodou z ministerstva pro místní rozvoj?

Nechápu proč by články neměly znít věrohodně. Naše kanceláře v Thunovské odpovídají našim požadavkům a stojí cca 30 tis. měsíčně. Služby potom stojí dalších 5 tisíc. Pracuje tam stabilně 6 kolegů. Náklady na pracovníka jsou tedy pod necelými 6 tisíci Kč za měsíc.

Rád bych z pohledu daňového poplatníka ale i efektivity znal tato čísla na jednotlivých úřadech. Pak se můžeme bavit o tom co je levné co je věrohodné apod.

Anonymní řekl(a)...

Pane Kožušníku, říkáte 30 tisíc měsíčně, tedy ročně Vás vyjde provoz na cca 400 tisíc korun. Proč tedy zde (http://www.estat.cz/index.php?p=160) uvádíte částku 1.067.951 Kč? Nechcete se nejdřív naučit počítat a zamést si před vlastním prahem?

Edvard Kožušník řekl(a)...

Pro Anonymní,....

Osobně proti úřednikům nic nemám. Spíše naopak, ale nejste vy náhodou úředník(úřednice)?

Já se vždy podepisuji, ale proti gustu a anonymitě na netu žádný "dišputát".

My máme práh čistý. Svědčí o tom, že jste naše fianční údaje našel/a na internetu. Ja popisoval pouze cenu za nájem plochy a s tím spojené služby (uklid, vodne stočné).

Další náklady tvoří:
elektřina, telefony, poštovné, poplatky, kancelářské potřeby,
kurýrní dopravní a jiné služby, Internet.

Anonymní řekl(a)...

Vy proti úředníkům nic nemáte? Jak by jste mohl, protože vy jste jeden z nich. Ředitel kanceláře senátora je zaměstnancem orgánu veřejné moci - tedy úředník.

Zkuste jako první přestěhovat budovu Senátu a postavit někde novou. Třeba vedle spalovny ve Štěrboholích, nebo mezi supermarkety ve Stodůlkách. Pan předseda Sobotka Vám jistě vyjde vstříc.

Pokud totiž budete navrhovat zrušení jiných židlí, než té, na které sedíte, bude to znít vždy nevěrohodně.

Přeji hodně štěstí při optimalizaci veřejné správy a nezlobte se za anonymitu, chci na MMR ještě chvíli zůstat...

Edvard Kožušník řekl(a)...

To úřednické popíchnutí má své důvody. Mám zkušenost, že většina úředníků nerada říká veřejně své osobní názory. Což ale snižuje samotnou argumentaci a v podstatě diskuzi, protože nejdou se svou kůží trh.

Jsem přesvědčený, kdyby úředníci obecně tolik nelpěli na svých místech, tak by mohli z pozice své odbornosti více ovlivnit změny v české administrativě.

Osobně si dovedu představit i přestěhování Senátu. Určitě by v této záležitosti vznikla diskuze o potřebnosti této instituce jako takové. Což může být zajímavý efekt samotné úvahy o stěhování.